Schilderkunst

Van zo'n 25.000 jaar geleden tot en met 1930.

dinsdag 31 mei 2011

Willemspoort, Jacob Olie [1896]


Jacob Olie was een Nederlands fotograaf. Hij is bekend om zijn foto's van Amsterdam in de 19de eeuw. Olie werkte met grote fotografische gevoeligheid, daarvan getuigen zijn composities en beheersing van het licht. Zijn liefde voor architectuur is goed terug te zien in de vele stadsgezichten, deze laten dan goed zien dat Jacob Olie veel gevoel had voor perspectief en compositie. Bij het fotograferen van stad- en straatgezichten maakte hij vaak gebruik van ogenbliksfotografie.
Een steeds terugkomend thema zijn de grote veranderingen in de stad in de jaren negentig, er was duidelijk sprake van cityvorming. Olie fotografeerde alle veranderingen zoals het dempen van de grachten en verbreding van kades, maar ook de bouw van de eerste grote huizen en kantoren.
Olie trok een foto van de Willemspoort. Deze foto is een ogenbliksfoto waarop een man en een paard bij de poort staan. De Haarlemmerpoort of Willemspoort aan het Haarlemmerplein is in feite de vijfde Haarlemmerpoort die voorkomt in de geschiedenis van Amsterdam. Bij elke stadsuitbreiding schoof de stadspoort een stukje op naar het westen, richting Haarlem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten